top of page
NJAM!
TV-CHEF

Ik breng makkelijke, eenvoudige en lekkere recepten voor het Njam-programma IN DE MIX en schrijf online recepten voor njam.tv. Korte, snelle bakvideo's voor sociale media in Bake It Easy.

AUTEUR
STANDAARD UITGEVERIJ

JUNIOR BAKE OFF 1, 2 ... (2022-2023) en BAKE OFF VLAANDEREN VAN EIGEN DEEG (2022)

 

JULIE BAKT HARTIG EN ZOET

Oktober 2021

 

DUBBEL ZO LEKKER

Oktober 2019

WINNAAR
BAKE OFF VLAANDEREN

In 2018 mocht ik de Bake Off trofee in ontvangst nemen als beste hobbybakker van Vlaanderen. In 2020 werkte ik achter de schermen als food producer van het vierde seizoen Bake Off Vlaanderen.

17925011107644216.jpg
_DSC7961.JPG
44750644_10217023115840598_1889422015488589824_o.jpg
Bakken is ...

... een vorm van ontspanning waar je onbewust zen van wordt. Je vergeet even alles rondom jou en focust je alleen op het kneden van je deeg of het tot in de puntjes afwerken van je taart. Na uren veel liefde in je gebak te hebben gestopt, krijg je een euforisch gevoel bij het zien van het eindresultaat. Klinkt dit herkenbaar? Dan ben je net als ik een passionele bakker die gelukkig wordt van taarten, koekjes, broden en ander lekkers…

 

Buiten mijn passie voor bakken ben ik een grote filmfanaat en fantasyliefhebber in het algemeen. Harry Potter, Lord of The Rings en Game Of Thrones zitten in mijn persoonlijke top drie, maar ik verslind ook alle Disneyklassiekers. Verder bezit ik ook een geeky karaktertrekje en dat vertaalt zich in de aankoop van Star Wars, Guardians of The Galaxy, Pusheen, My Neighbor Totoro… en andere merchandise in huis. Om mijn lachspieren te doen werken kijk ik naar één van deze drie Britse klassiekers: Keeping up Appearances, Blackadder of Fawlty Towers.  Werkt altijd!


Ik ben altijd al een zoetekauw geweest. Als kind keek ik onmiddellijk naar de dessertkaart nog voor ik mijn hoofdgerecht moest uitkiezen. Mijn papa durfde dan soms eens zuchten of mij wijzen op de “gewone” kaart, maar dat was tevergeefs. Chocolademousse, warme appelcake met ijs, tiramisu… zijn enkele dingen waar ik nooit genoeg kon van krijgen. Het zijn dan ook deze zoetigheden die ik thuis voor het eerst uitprobeerde.

Als tiener kan je recepten natuurlijk niet uit je mouw schudden. Ik kreeg dan ook regelmatig bakboeken cadeau van vrienden en familie. De boeken waren een goede basis, maar bepaalde handelingen moet je zien om onder de knie te krijgen. Gelukkig kwam mijn tweede hobby – televisie kijken – hier goed van pas. Ik kreeg meer goesting om te bakken door te kijken naar de charmante Nigella Lawson. Zeker geen klassieke bakster, maar ze zette de kijker aan om gewoon te proberen met simpele trucjes. Zij deed me geloven dat bakken niet altijd moeilijk hoeft te zijn. Enkele jaren later abonneerden we ons op een kookzenderkanaal en ging er een hele nieuwe wereld voor mij open aan Amerikaanse baksels. De salted caramel apple pies, red velvet cupcakes, over-the-top chocoladetaarten… hoe uitdagender, hoe meer kriebels ik kreeg om zelf aan de slag te gaan. En zo gebeurde het… ik nam vaak een notitieblokje bij de hand, pende alles neer wat de tv-chef zei en was aan het rommelen in de keuken.

 

Op deze manier heb ik mezelf tijdens mijn tienerjaren leren bakken. De bakgekte is even gaan liggen tijdens mijn studies aan de Thomas More hogeschool in Mechelen waar ik mijn diploma Journalistiek behaalde. Ik ben gestart als freelancer bij Libelle webredactie en rolde zo in het onderwijs als communicatieverantwoordelijke in de secundaire school BimSem Mechelen. Zodra ik aan het werk was en mijn stekje gevonden had met mijn vriend Jonas (kat Frodo & konijn Gandalf), kon ik mij weer gaan focussen op mijn hobby: bakken. Tot op heden heb ik nog altijd geen enkele workshop of andere bakopleiding gevolgd.

 

Vandaag kijk ik nog altijd veel bakprogramma’s van onder meer Roger Van Damme, Rudolph van Veen, Paul Hollywood, Mary Berry, Ina Garten… én uiteraard alle creaties van de kandidaten uit de Bake Off competitie wereldwijd. Daarnaast is ook het internet mijn beste bakcompagnon. Ik kan uren op Youtube researchen naar recepten van mensen thuis. Bakken is een beetje als chemie en vraagt om experimenten. Soms wil dat eens tegenvallen en krijg je een ingezakte cake of harde soes tussen je kiezen, maar onthoud… al doende leert men!

bottom of page